Case Studies

Milton Keynes Central Station NSIP


Buckingham Group Contracting Ltd



The Challenge

As part of the Network Rail National Stations Improvement Scheme (NSIP), Milton Keynes Central Station needed significant refurbishment across the main concourse, footbridge, multiple stairways, and numerous platform toilets, plus air conditioning was required to cool the station’s new LAN room. There were a variety of challenges, not least that services couldn’t be disrupted, the whole site had to remain live and functional whilst works were undertaken, and the solutions proposed and installed by our team had to meet or exceed all of the latest environmental standards whilst also providing the ultimate ease and cost-effectiveness for ongoing use and maintenance.


The Solution

We put together a dedicated team of specialist designers, specifiers, mechanical engineers, electrical engineers, and project managers, and we created bespoke solutions to meet every client requirement. Time and cost were front of mind, and we planned a schedule of works which would cause the minimum possible disruption and inconvenience to passengers and rail users.

Our electrical engineering team designed and installed an award-winning Halo LED DALI controlled hi-bay lighting for the concourse, and innovative LED light tube fittings to the new waveform footbridge ceiling, both of which provided exceptional light quality and complemented the architecture of the building infrastructure.

We also installed small power and gate line supply for the concourse and the footbridge, new lighting for the platform stairways, and a new air conditioning system for the station’s LAN room. In addition, our mechanical engineers completed new HCW pipework and above ground waste pipework, and installed new toilets, urinals, wash hand basins and boilers for both the staff and the passenger toilets on platforms 1, 2, 3, and 4. The wider team installed new lighting, new hand driers, and new extract fans, and diverted off the electrical and mechanical services previously passing through the footbridge.


The Outcome

An exceptional finish was achieved and the project was brought in on time and on budget. The concourse and footbridge remained live throughout with no disruption to the public, and the Orton-designed lighting systems on the concourse and footbridge were so well received by the client that London Midland formally recognised them as their new standard of success.


The Orton team were integral to the success of this very challenging project, redesigning the lighting with an innovative, time-saving solution and ensuring the build was completed without any disruption to the station. The quality of the installation was exemplary, and both Buckingham Group, and the client, are very pleased with the service they received.

James Rendle, Operations Manager at Buckingham Group

Contact Orton Group

Supporting the Rail industry nationwide

Get in touch Find out more